Sredstva za vzdrževanje vode

 

Pogoji za neoporečno vodo

Osnovna skrb vsakega lastnika bazena je ohranjanje bakteriolško neoporečne bazenske vode in posledično preprečevanje vzrokov za kožne idr. bolezni.

Za ohranjanje bakteriološko neoporečne bazenske vode moramo uporabljati nekatera osnovna dezinfekcijska sredstva, kot so klor, kisik, brom, ozon in druge, a v ustreznih in priporočljivih odmerkih.

  1. Da dezinfekcijska sredstva ustrezno delujejo, je nujno vzdrževati v vodi vrednost pH med 7,0 in 7,4. Navedene vrednosti dosežemo z doziranjem pH minusa ali pH plusa. Pri vrednostih višjih od 7,4 dodajamo pH minus za zniževanje vrednosti. Pri vrednostih nižjih od 7,0 dodajamo pH plus za zviševanje vrednosti.
  2. Dezinfekcijska sredstva uporabljamo za vzdrževanje neoporečnosti vode, proti zarejanju gljiv in bakterij. Da bodo dezinfekcijska sredstva lahko pravilno delovala, mora biti izpolnjen pogoj 1. Šele nato dodajamo sredstvo za dezinfekcijo (klor, aktivni kisik, brom,...) v predpisanih vrednostih. Receptura je običajno napisana v navodilih proizvajalca na embalaži. 
  3. Dodatno lahko v vodo dodajamo različna preventivna sredstva, ki bodo onemogočila rast npr. alg vodi, zato dodajamo algicide - sredstva proti algam.
  4. V primeru, da opazimo kalnost vode preverimo vrednost pH, vsebnost klora in, če le-te odgovarjajo priporočenim vrednostim, za odpravo kalnosti vodi dodamo sredstvo za bistrenje (flokulant).
  5. Da se na školjki ne bi odlagale kovine in vodni kamen, priporočamo uporabo sredstvo proti odlaganju vodnega kamna.

 

Velja splošno opozorilo: za vse vrste sredstev za vzdrževanje vode, pred uporabo natančno preberemo priložena navodila in jih upoštevamo, predvsem zaradi nevarnosti zastrupitve, in sredstva za vzdrževanje vode ne mešamo med seboj. Sredstva za vzdrževanje vode ne smejo biti v dosegu otrok.