Bazenske rolete so praktična in elegantna rešitev prekrivanja bazena, ki jo lahko odpremo in skrijemo v bazenski jašek, tako, da je skoraj nevidna.

Bazenska roleta je sestavljena iz navojnih osi, motorja in plavajočih lamel. Le-te so narejene iz PVC ali Polikarbonata in so votle. Te so lahko v različnih barvah (bela, modra, siva), lahko pa so tudi prosojne ali solarne, katere omogočajo boljše segrevanje bazena s pomočjo sonca. S posebnimi dodatki so bazenske rolete pogojno varne v primeru padca otroka ali hišnega ljubljenčka nanjo. 

 
Prednosti bazenskih rolet:
- Rolete prihranijo energijo (Toplotna izolativnost lamel PVC in PC je zelo visoka)
- preprečujejo izhlapevanje do 98%
- zaradi neizhlapevanja prihranite pri porabi vode in bazenskih preparatov
- zmanjšajo toplotne izgube (Proizvajalec navaja prihranek temperaturnih izgub pri pokrivanju bazena od 60-80%)
- so iz različnih materialov (polivinil klorid = PVC ali polikarbonat = PC)
- plavajo na vodi
- so delno pohodne, nosijo manjša bremena
- vgrajene so lahko nad bazenom ali v bazenu (skrite)
- daljša življenjska doba napram konvencionalnim oblikam pokrivanja
- cenovno ugodnejša rešitev od npr. bazenske strehe
- dodatno segrevanje vode s sončno svetlobo
- zaščito vode pred smetenjem in nepovabljenimi gosti iz okolice
- je pogojno pohodna in nudi zaščito otrok in živali pred nehotenim kopanjem
- enostavna uporaba s stikalom ali daljincem
 
OPOMBA: roleta se lahko uporablja le v bazenu napolnjenem z vodo in ni primerna kot zimsko pokrivalo.
Znotraj vseh lamel se zaradi razlike v temperaturi zraka/vode ustvarja kondenz, ki je neizogiben in normalen, pri (delno) prozornih lamelah je kondenz viden.
Lamele na vodi so naravno hlajene, na suhem jih je potrebno zaščititi pred vročino. 

Barva in vrsta rolete je pomembna!

Izbira primerne barve in vrste bazenskih lamel je pomembna odločitev. Različne barve omogoča različne prednosti, na je to ogrevanje, izolacija, varčnost ali zaščita pred algami. Različni materiali pa številne prednosti ter življenjsko dobo.
 
 
Prikazana tabela prikazuje razlike med različnimi skupinami lamel:
 

 

PVC lamele:

PVC (polivinil klorid) lamele so votle lamele s 4 prekati, podobno kot polikarbonatne, vendar se razlikujejo v barvi. Na voljo so le obarvane, bele in sive, ne pa tudi prozorne. Ta obarvanost onemogoča prodiranje sončnih žarkov v bazensko vodo in s tem zmanjšujejo razvoj alg, saj potrebujejo sonce za fotosintezo. S tem je tudi učinek ogrevanja manjši, zato so bolj primerne za toplejša podnebja (Primorska). PVC je lahko nekoliko bolj občutljiv na klor kot polikarbonat, zaradi česar življenjska doba nekoliko krajša. Sam izbor različnih barv omogoča arhitekturno in vizualno usklajenost pokritega bazena z okolico. 

PVC Bela

PVC Siva

Polikarbonatne prosojne lamele

Polikarbonat (PC) ima precej daljšo življenjsko dobo kot PVC v klorirani vodi, nasploh je polikarbonat bolj obstojen na vremenske vplive in predvsem UV žarke, bolje tudi prenaša mehanske poškodbe. Prosojni polikarbonat omogoča prodiranje sončnih žarkov v bazensko vodo, na gladini izgleda najmanj invazivno ter toplotna izolativnost je enako visoka kot pri ostalih vrstah. Prosojna in prosojno-modra sta zelo podobni po lastnonstih, le izgled na vodi je nekoliko drugačen; modra se bolje "skrije v vodi". Srebrna pa ima nekoliko drugačne lastnosti; zaščiti in odbija močne sončne žarke, zato je učinek ogrevanja lahko nekoliko manjši, posledično v bazensko vodo ne prodre toliko sončnih žarkov. prednost srebrne barve pa je zakrivanje kondenza in morebitne umazanije v zračnih prekatih lamel, posledično so manj opazne tudi alge, ki bi se lahko nabirale med spoji. V kolikor bi želeli to tveganje povsem zmanjšati, izberite Cleaner lamele, ki z dodatnim prekatom v spoju to onemogočajo. druga prednost Cleaner lamel je boljša plovnost zaradi dodatnega zračnega prekata.

Prosojne polikarbonatne lamele:

 • popolnoma prosojne
 • prosojno modre
 • prosojno srebrne

Polikarbonatne solarne lamele

Polikarbonat (PC) ima precej daljšo življenjsko dobo kot PVC v klorirani vodi. Solar lamele so možne le v PC izvedbi, kjer je spodnja plast lemele črna in ne prepušča svetlobe ter akumulira toploto, ki potem segreva vodo. Zgornja plast je lahko prosojna, prosojno-modra ali prosojno-srebrna. Prosojna najbolje ogreva vodo, vidi se precej črne spodnje plasti. prosojno modra ima podoben učinek kot prosojna, le modrikasta barve nekoliko zakrije črnino. Srebrna zgornja plast pa odbija del svetlobe in tako onemogoča prekomerno ogrevanje vode, če posebej v toplejših podnebjih.

Polikarbonatne solarne lamele:

 • spodaj črna, zgoraj polno prosojna
 • spodaj črna, zgoraj prosojno modra
 • spodaj črna, zgoraj srebrna
 • spodaj črna, zgoraj prosojno zelena

Polikarbonatne solarne Cleaner lamele

Za Cleaner lamele veljajo vse zgoraj navedene lastnosti, vendar se ponašajo še z eno dodatno veliko prednostjo. V polikarbonatnih (PC) lamelah se v zadnjem prekatu (skica 1) precej pogosto razvijejo alge. To se dogaja zaradi poplavljenosti z vodo, neobtočnosti vode (stoječa voda) in izpostavljenosti soncu. Te prekate je nato izredno težko očistiti. Iz tega razloga priporočamo Cleaner lamele, ki imajo v zadnji komori dodatni prekat (skica 2), ki onemogoča, da bi se v lamelah videla umazanija. Razlika med posameznimi barvami cleaner je enaka kot pri PC solar lamelah.

Polikarbonatne Cleaner (t.j. čistejše) lamele so lahko:

 • spodaj črne, zgoraj prosojne
 • spodaj črne, zgoraj prosojno modre
 • spodaj črne, zgoraj prosojno zelene
 • spodaj črne, zgoraj srebrne

Prerez: solar proti solar Cleaner

Vgradnja rolete v bazen

Roleto lahko v fazi gradnje bazena vgradimo na več načinov: nad bazenom, v jašku za bazenom, v steni ali tleh bazena. Zaželeno je, da se roleto načrtuje že ob gradnji bazena, saj je kasnejša vgradnja omejena le na dva načina, ki veljata za končane/zgrajene bazene: izvedba nad bazenskim robom ali na bazenskih tleh, pokrito s klopjo.
 

Izvedba v tleh bazena

Izvedba v steni bazena

Izvedba v jašku ob bazenu

Izvedba nad bazenom

Izvedba pod klopjo

Navodila za vzdrževanje bazenskih rolet

Vzdrževanje bazena in rolete je pomembno za njeno kvalitetno delovanje in dolgo življenjsko dobo.
Tukaj prenesite Navodila za vzdrževanje bazenskih rolet!

Vas zanima cena rolete?

Informativne cene rolet se lahko precej razlikujejo od bazena do bazena, prav tako od vrste lamen in načina vgradnje osi in motorja. Zaradi tega so naše rolete izdelane po meri in vaših željah. Zato vas vabimo, da izpolnite spodnji obrazec in pošljete povpraševanje. Z veseljem vam bomo pripravili informativno ponudbo.  Polja označena z * so obvezna