Suhe Savne

Savna je oblika potilne kopeli z blagodejnimi učinki na zdravje. Pri savnanju telo izmenično pregrevamo z vročim zrakom in ga nato ohlajamo na hladnem zraku ali v hladni kopeli. Savne so namenjene sproščanju, zato si moramo vzeti čas in se posvetiti samemu sebi. So oaza miru, v kateri si naberemo novih moči.

Blagodejni učinki na zdravje

Po dolgem in napornem dnevu obisk savne sprosti in očisti telo ter krepi imunski sistem. Vročina telo pregreje, razširi pore v koži in pospeši izločanje strupenih in odpadnih snovi. Izboljšajo se presnova, spanec in razpoloženje, koža se očisti, postane nežna in gladka, zmanjšata se napetost in stres. Poveča se odpornost na prehladna in virusna obolenja. Po savnanju se bomo počutili prerojeni in polni življenjske energije. 

Vrste savn

V grobem pojmovanju delimo savne na:

  • suhe savne (finska, bio, zeliščna, solna, bioenergetska te Maa savna v zemlji)
  • parne kopeli (klasična parna kopel ali turška savna, hamam, solna parna kopel ter blatna parna kopel)
  • infrardeče kabine
  • druge potilne kopeli (kaladrij, lakonij, tepidarij)
  • kombinirane savne.

Slednje so izpeljanke iz zgoraj naštetih vrst savn, ki so se dodobra uveljavile med poznavalci savnanja, zato si zaslužijo svoje mesto. Možnosti savnanja so torej skoraj neskončne in nam omogočajo, da na različne načine pozitivno vplivamo na svoje zdravje. Širok spekter savn omogoča vsakemu posamezniku prilagojen način sprostitve ter krepitve duha in telesa. 

Razlike so v temperaturi in vlažnosti zraka.

Glavna razlika med posameznimi vrstami savn, parnih kopeli in IR kabin je v temperaturi, relativni vlažnosti zraka ter delovanju posameznih energij na naše telo. Pristaši visokih temperatur tako zagovarjajo klasične finske savne, drugi spet bolj vlažne parne kopeli, tretji pa infrardeče kabine, kjer niti temperatura niti povečana vlažnost nimata svojega mesta. Iz navedenih razlik med posameznimi tipi potilnih kopeli smo za vas razvili tudi določene kombinacije savn, kjer vam lahko v eni kabini pričaramo tako klasično finsko savno, blažjo bio-zeliščno ali infra kabino. S takšno kombinacijo lahko zadovoljimo še tako zahtevnega kupca naših savn.

 

Infrardeče savne ali IR kabine

Za suhe savne in kopeli je značilna relativno nizka vlažnost zraka do največ 70%, temperature pa se gibljejo od nižjih 50 do zelo visokih 120°C. Infrardeča kabina je odličen način sprostitve, pomlajevanja telesa in duha. Infrardeče kabine dosegajo temperature zraka med 40°C in 60°C in 45 % vlažnost.

V zadnjih letih so Infrardeče kabine postale zaželene predvsem zaradi enostavne montaže ter enostavne in hitre pripravljenosti za uporabo. Potrošijo manj energije in se hitreje segrejejo. Uporaba je lahko takojšnja, pri ostalih suhih savnah moramo počakati, da se zrak segreje na ustrezno temperaturo.  Temperatura je nižja, posledično je čas, ki ga preživimo v kabini, večji kot v klasičnih savnah. Prav tako je izločanje strupov v infrardeči kabini glede na čas večje.

Le petina energije infrardečih žarkov se porabi za gretje zraka, štiri petine pa se pretvori v energijo, ki prodre v telo in ima globinski učinek. Mnogi govorijo o regenerativnem učinku in primernosti za športnike, saj infrardeči žarki ogrejejo tkivo do 5cm globoko, torej ogrejejo tudi mišice in notranje organe. Telo se odzove s pospešenim srčnim utripom in pretokom krvi skozi srce in telo. 

Kaj potrebujemo za infra kabino doma?

Za postavitev IR kabine potrebujemo primeren gradbeno zaključen prostor, kamor jo bomo postavili. Do mesta mora biti speljana elektrika (v večini primerov 380V). Priporočljivo je, da je v prostoru po tleh keramika ali podobna talna obloga, ki omogoča enostavno pomivanje tal in je odporna na višje temperature ter vlažnosti.

Savne so pogosto vključene v wellnesse, kopalnice, kletne ali druge prostore v hiši/stanovanju. Lahko pa jo postavimo tudi zunaj na dvorišču ali terasi pri čemer jo moramo zaščititi pred vremenskimi vplivi.

Vzdrževanje suhih savn

Suhe savne potrebujejo zelo malo vzdrževanja. Glede na pogostost uporabe, klopi in naslone tedensko ali mesečno obrišemo z vlažno krpo. Prav tako z vodo pomijemo keramiko na tleh.

Enkrat letno je priporočljivo klopi očistiti s čistilom za suhe savne in namazati s parafinskim oljem in preložiti kamenje v peči, saj tako zagotovimo optimalno delovanje in dolgo obstojnost materialov.

Butične infrardeče savne Remax - izdelane po vašem okusu

Kadar je vaš prostor omejen, vam v Remaxu priporočamo, da izberete montažo savne izdelane po meri. Takšna savna je narejena na podlagi meritev vašega prostora in vaših želja ter omogoča ekstravagantne oblike/zasnove, vgradnjo prestižnih vrst savna lesa, nadstandardno opremo, LED in fiber razsvetljavo, zvočno in kromoterapijo, daljinsko upravljanje, ozvočenje in še veliko več.

   

Savna narejena po meri omogoča tudi kombinacije različnih tipov savn v eni: kombinirane finske in IR savne, bio-zeliščne in solne savne,... Savne izdelane po meri izdelujemo tudi za javno uporabo, kot so wellness centri, zdravilišča, terme, domovi za seniorje idr.

V galeriji lahko vidite le nekaj primerov v živo, precej več jih je namenjenih povsem zasebni uporabi. Za svetovanje in predstavitev vseh možnosti vas vabimo na posvet v prodajni salon Remax, kjer lahko vidite posamezne vrste lesa in opreme v živo.

 

V obratovalnem času smo dosegljivi na telefonu 02/300 00 78 ali [email protected].

Pošljete lahko tudi spletno povpraševanje TUKAJ.