Vzdrževanje bazenske vode

Vodo v bazenu moramo nujno fizično vzdrževati (filtrirati) ter tudi kemično vzdrževati, če jo želimo v bazenu obdržati daljše obdobje.  Bazenska voda je zelo občutljiv medij, ki se neprestano spreminja zaradi vremena, padlega dežja, dotoka sveže vode, temperature in količine kopalcev, izparevanja,…

Pri kemični čistoči vode pa moramo paziti na različne vrednosti, ki jih izmerimo s pomočjo posebnih pripomočkov. Za brezskrbno kopanje je izrednega pomena, da so kemični parametri v vodi vedno pravi in ustrezni. Ti so kislost vode (pH) in količina dezinfektorja (klor, aktivni kisik, brom). Kemična pravilno pripravimo vodo s sledečimi koraki:

1. analiza bazenske vode (z ročnim ali digitalnim analizatorjem)

Spada med najpomembnejša tedenska opravila, povezana z bazenom. Zanjo uporabljamo ročne ali elektronske analizatorje. Analiza je merilo, na podlagi katerega dodajamo sredstva za vzdrževanje kakovostne bazenske vode. Če opravljamo analizo ročno, jo pri družinskem bazenu navadno opravimo dva do trikrat tedensko in zanjo potrebujemo, skupaj z dodajanjem sredstev za vzdrževanjem, pet do deset minut. Naprave za avtomatsko testiranje in doziranje analizirajo vodo neprekinjeno in skrbijo za pravilno dodajanje sredstev, mi pa skrbimo za to, da je vedno na razpolago dovolj sredstev za vzdrževanje vode.

2. uravnavanja pH vrednosti (ročno z dodajanjem granulata pH plus ali pH minus)

Uravnana pH vrednost vode je osnova za učinkovito delovanje dezinfektorja!
Optimalna pH vrednost za nadaljnjo nego vode je med 7,0 in 7,4. Ta vrednost je naravnana tako, da dosežemo najprimernejše razmerje med počutjem kopalca, življenjsko dobo bazenskih delov in najbolj učinkovitim delovanjem sredstev za vzdrževanje vode. Negativne vplive previsoke ali prenizke pH vrednosti lahko preprečimo s pravilnim uravnavanjem, zato je potrebno pH vrednost testirati in uravnavati vsaj enkrat tedensko, pri bazenih z manjšim volumnom vode še pogosteje. Neuravnane vrednosti pH lahko vodijo do številnih težav in neprijetnosti.

3. dezinfekcije bazenske vode (klor, aktivni kisik, brom)

Za uspešno dezinfekcijo vode in posledično vzdrževanje neoporečnosti vode, je potrebno najprej pravilno uravnati pH vrednost med 7,0-7,4. šele nato urejamo dezinfektorje. Za dezinfekcijo obstaja več načinov. Najpogostejši so: 

  • dezinfekcija s klorom. Dezinfekcija s klorom je najbolj razširjen način dezinfekcije vode, saj je najcenejši in najučinkovitejši. Izvajamo jo lahko z avtomatskimi sistemi za merjenje in doziranje tekočega klora ali s praški/granulati ali tabletami. Granulati se običajno uporabljajo z sunkovito kloriranje v primeru težav z algami ali ob sezonskem zagonu. Kasneje se za vrzdrževanje vsebnosti klora lahko uporablja klor granulat, še enostavneje počasi topne klorove ali mulifunkcijske tablete, ki jih s plavajočim dozatorjem položimo v bazen. Vsebnost klora je potrebno redno testirati in uravnavati vsaj enkrat tedensko, pri bazenih z manjšim volumnom vode še pogosteje.
  • elektroliza soli (iz soli proizvajamo klor). Dezinfekcija z elektrolizo (napravami za proizvodnjo klora iz soli na osnovi elektrolize) je čedalje bolj priljubljen način dezinfekcije vode, saj zahteva manj dela. V vodo na začetku sezone nasujemo bazensko=plinsko sol (99% NaCl), nikakor ne morske ali kamene. v sezoni vzdržujemo vsebnost soli med 3,5 in 4%, odvisno od naprave/proizvajalca. Tudi tukaj gre za dezinfekcijo s klorom, a so lahko mejne vsebnosti nižje. Življenjska doba takih proizvodnih celic je omejena.
  • dezinfekcija z aktivnim kisikom. Dezinfekcija z aktivnim kisikom je namenjena kopalcem z reakcijo na klor. Je kemični dezinfektor, ki nima vonja in daje udobnejši občutek na koži, Vendar je manj učinkovit, še posebej pri nerednem ali premajhnem doziranju ali neuravnanem pH. Taka dezinfekcija se izvaja z avtomatskimi sistemi za merjenje in doziranje tekočega aktivnega kisika ali ročno.
  • dezinfekcija z bromom. Dezinfekcija z bromom je najmanj poznan način dezinfekije vode, katere prednost je neodvisnost od pH vrednosti. Izvaja se ročno s tabletami.
  • dezinfekcija z UV svetili, dozatorji ozona in podobno so običajne v masažnih bazenih, a kot samostojni dezinfekcijski način ne zadostujejo, da ne ustvarjajo rezudualnega učinka. So namenjeni zgolj kot dodatek k zgornjim dezinfekciijskim načinom in povečujejo učinek dezinfektorja (predvsem klora).
4. preprečevanja nastanka alg (algicid),
5. kosmičenja ali flokulacije,
6. redna nega filtra in pranje filtrirnega medija.

 

Kako pravilno opraviti analizo vaše bazenske vode pa si lahko ogledate na spodnjem posnetku:

Za podrobnejše informacije smo Vam na voljo vsak delavnik med 8.00 in 16.00 v naših prostorih na Tržaški 23 v Mariboru, po telefonu 02/300 00 70 ali po e-pošti na naslov [email protected].