Parna savna je pri nas poznana kot »turška savna«

Parna ali turška savna je včasih imenovana tudi vroča ali parna kopel. Zanje je značilna nižja temperatura z visoko vlažnostjo zraka. Praviloma pride v vlažnih kopelih do izraza tudi umetniški duh; stene v kopeli so pogosto obložene z izredno lepimi mozaiki, ki nas popeljejo v svet domišljije in posvetitve sebi.

V parni savni je temperatura zraka okoli 50 °C, vlažnost pa 100 %. Zaradi tega imamo občutek izredne vročine in se bolj potimo.

V teh savnah temperatura ni tako visoka, višja je relativna vlažnost zraka, ki daje občutek vročine. Na koži se nabere tanek vlažen sloj, ki dobro preprečuje izhlapevanje telesne vlage, kar odlično krepi obtok in ožilje. Zaradi visoke vlažnosti in prisotnosti arom eteričnih olij, parna savna blagodejno vpliva na dihala.

Kaj potrebujemo za parno kopel doma?

Parne kopeli doma so redkejše, saj zahtevajo drugačno pripravo prostora in jih je potrebno načrtovati že v gradbeni fazi (stenske in talne inštalacije). V kolikor ste v fazi načrtovanja in gradnje, boste za parno kopel doma potrebovali primeren hidroizoliran prostor, ki mora biti opremljen z dovodom pare in vode ter talnim sifonom. V prostoru kjer bo savna mora biti tudi dovolj prostora za ločen manjši prostor, v katerem bo nameščena tehnologija parne kopeli - parni generator (velikost manjše omare). V tem prostoru mora biti na razpolago elektrika (priporočljivo 380V), voda in odtok. Strop je običajno velban ali nagnjen, zaradi odtekanja kondenza, klopi so običajno izdelane iz polistirenskih ali podobnih elementov, obdanih s folijskimi grelci. Notranjost kopeli mora biti hidroizolirana in obložena s keramiko/mozaikom. Priporočljiva je tudi armatura s cevjo in tekočo vodo.

Vzdrževanje parnih kopeli

Parno kopel je potrebno po vsaki uporabi splakniti z vodo, s čimer s klopi splaknemo pot uporabnikov (postopek je priporočljiv pred in po vsaki uporabi). Po potrebi lahko tla, klopi in stene očistimo tudi z naravnimi blagimi čistili, vendar je potem potrebno kopel izdatno splakniti. Pri tem je potrebno slediti navodilom proizvajalca keramike. Glede na pogostost uporabe moramo mesečno pregledati parni generator, po potrebi odstraniti vodni kamen, saj tako zagotovimo optimalno delovanje in dolgo obstojnost materialov.

Turška oz. arabska kopel (Hamam)

Turške kopeli so znane po mračnem in meglenem prostoru. Pri dizajnu prostora pride do izraza predvsem umetniški duh; stene v kopeli so pogosto obložene z izredno lepimi mozaiki, ki nas popeljejo v svet domišljije in posvetitve sebi. Običajne so za wellnesse, hotele in druge javne objekte. 

Turška kopel se odlikuje po posebni filozofiji. Po temeljitem čiščenju in masaži obraza se podamo v prvo fazo potenja savna je včasih imenovana tudi vroča ali parna kopel. Zanje je značilna nižja temperatura z visoko vlažnostjo zraka. 

 

V parni savni je temperatura zraka okoli 50 °C, vlažnost pa 100 %. Zaradi tega imamo občutek izredne vročine in se bolj potimo.

V teh savnah temperatura ni tako visoka, višja je relativna vlažnost zraka, ki daje občutek vročine. Na koži se nabere tanek vlažen sloj, ki dobro preprečuje izhlapevanje telesne vlage, kar odlično krepi obtok in ožilje. Zaradi visoke vlažnosti in prisotnosti arom eteričnih olj, parna savna blagodejno vpliva na dihala.

V Remaxu parne savne izvajamo izključno po željah naročnika, skladno z načrtom. Predvsem se lahko pohvalimo s številnimi javnimi wellness centri, v katerih smo vgradili parne kopeli. Sicer svetujemo, dobavljamo in montiramo opremo za parne savne: pranih generatorjev, armatur, razsvetljave, vrat, klopi za gradnjo idr.

Solna parna kopel in blatna kopel

Solna parna kopel je različica mokre potilne kopeli, kjer je poudarek na soli in pari. V solnih parnih kopelih v prostor dovajamo paro tako kot običajno v parnih savnah, po prostoru pa so nameščene posebne šobe, skozi katere se v prostor dovaja slana megla različnih koncentracij soli. 

V solni kopeli torej dihamo slano meglo in s tem v celoten dihalni sistem oziroma organizem vnašamo mineralne snovi in elemente, ki se nahajajo v tej posebni slani raztopini/meglici. S pomočjo slane megle dosežemo učinek solne jame oziroma solnega rudnika, v katerem vladajo idealne razmere za lajšanje dihalnih težav, s pomočjo povečanih temperatur pa se delovanje mineralnih snovi ter negativnih ionov na naš organizem še povečuje.

   

Tudi blatna kopel velja za posebnost med vlažnimi kopelmi. V večini primerov se prostor že po videzu notranjosti razlikuje od običajnih kopeli. V blatni kopeli so sedišča ločena drugo od drugega, kar pomeni, da vsak obiskovalec kopeli sedi v svojem sedežu ter uživa v miru in tišini. V prostoru je nameščeno tudi zadostno število vodnih pip in cevi za vodo, s pomočjo katerih za seboj počistimo svoj prostor, ko smo zaključili s programom. 

V blatni parni kopeli bomo s pomočjo različnih blatnih oblog dodobra očistili kožo, hkrati pa se aktivne sestavine naravnih materialov vpijajo globoko v kožo in s tem pripomorejo k boljši prekrvavljenosti kože, ki bo tako videti polj napeta in zdrava.

Druge potilne kopeli

Caldarium - rimska savna

Obisk Caldariuma je koristen in učinkovit za boljšo prekrvavitev kože, pomaga pa tudi pri mišični napetosti in stresu. Temperatura zraka je med 45 in 65°C, relativna vlažnost pa 20%. V rimski savni se lahko sproščate 10 do 20 minut, med posameznimi obiski pa je priporočljiv počitek. V savno vas bodo popeljale prijetne, blage vonjave limete in pomaranče. Stene savne so okrašene s freskami in rimskimi stebri. Za razliko od ostalih savn, ki so namenjene meditaciji in tišini, je Caldarium namenjen druženju in pogovoru ter pripravi na nadaljnje savnanje. Nekateri jo imenujejo tudi pogovorna soba, ker se v tej savni lahko pogovarjate.

   

Laconium

Laconium je oblika potilne kopeli z ogrevanimi stenami in klopmi. Temperatura te savne je med 40 in 50°C, relativna vlažnost pa je 30 do 40%.  V Laconiumu se nadvse prijetno počutijo osebe, ki jim je finska savna prevroča. Ležišča in stene Lanconiuma so ogreti in tako zelo prijetno oddajajo toploto na naše telo. Enkraten obisk naj ne bi bil daljši od 35min, sledi pa mu obvezni počitek.  

Tepidarium

Tepidarium je najmilejša oblika savne. V tepidariumu so segreti anatomsko oblikovani ležalniki. Temperatura prostora in ležalnikov je najpogosteje 39°C, klima v prostoru pa je bolj suha. V savni te vrste se lahko zadržujete dalj časa, priporočljivi pa so 30-minutni obiski. Pomaga pri krepitvi imunskega sistema in ne obremenjuje krvno-žilnega sistema. Tepidarium je idealen za sprostitev.

Frigidarium

Frigidarium je snežni prostor za kneipanje. Rečemo mu tudi ledena jama oziroma prostor za hitro ohladitev (lat.frigidus=ohladitev). Zadrževanje v tem prostoru je priporočljivo po savnanju ali daljšem bivanju v prostorih, ki sevajo toploto. S stališča medicine je menjavanje toplega in hladnega prostora bistvenega pomena za revitalizacijo organizma. Naše telo je izpostavljeno obratnim pogojem kot v vroči savni, saj je v frigidariumu temperatura le 2 do 5°C, dodatno pa ga hladijo še ledene kocka in sneg.

SNEŽNA SOBA brdo

 

 

 

 

 

 

Kneipp 

Ko smo telo dodobra segreli v eni izmed potilnih kopeli, moramo telo tudi ohladiti. To lahko storimo na več različnih načinov ohlajanja - od kneippove cevi, čebrov z ledeno vodo pa vse do kneipp stez in ledenih gejzirjev. Glede na vaše potrebe in želje bomo našli optimalno rešitev za ohladitev vašega telesa.

Po končanem ohlajanju sledi še uravnavanje naše notranje in zunanje temperature. To dosežemo z ogrevalno kopeljo, ki je pravzaprav pomemben del ohlajanja po savni. S tem načinom uravnavanja notranje telesne temperature utrjujemo telo in s tem vse želene pozitivne učinke savnanja.

 

Ogrevalna kopel za noge

Gre za enostavno posodo (čeber, korito ali manjši bazenček), v kateri je voda s temperaturo med 40 in 45°c, višina vode pa naj ne bo višja kot 15cm. Z namakanjem nog v takšni kopeli se s pomočjo temperaturnih senzorjev v stopalih naše telo prične ohlajati od znotraj navzven, kar pomeni, da se šele pri takšnem načinu telo pravilno ohladi. Z uporabo ogrevalne kopeli se po savnanju ne bomo več  potili, saj bo telesna temperatura uravnana in telo več ne bo čutilo potrebe po samohlajenju, ki se pojavi, če telesa ne ohladimo pravilo.

Butične mokre kopeli Remax – izdelane po vašem okusu

Kadar je vaš prostor omejen ali potrebujete drugačno mokro kopel, vam v Remaxu svetujemo, načrtujemo in izvedemo kopel povsem po meri. Takšna kopel bo narejena na podlagi meritev vašega prostora in vaših želja ter omogoča ekstravagantne oblike, ideje, zasnove, vgradnjo najmodernejših animacij, nadstandardno opremo in še veliko več.

Načrtovanje kopeli po meri omogoča tudi kombinacije različnih tipov savn in savn v enem wellness prostoru: suhe in mokre savne, plavalne, hladne masažne in kneipp bazene, doživljajske prhe, počivališča itd. Ker wellness centre izdelujemo tudi za javno uporabo, bo tudi vaša Remax kopel izvedena nadvse profesionalno.

 

Za svetovanje in predstavitev vseh možnosti vas vabimo na posvet v prodajni salon Remax. V obratovalnem času smo dosegljivi na telefonu 02/300 00 70 ali [email protected].

Pošljete lahko tudi spletno povpraševanje TUKAJ.