Vzdrževanje bazena

Vsak lastnik bazena mora poskrbeti za pravilno nego bazenske vode, kar mu zagotavlja brezskrbno veselje pri uporabi bazena. 

Za fizično pripravo vode skrbi filtrirna naprava. Kot filtrirni medij v filtrirni napravi lahko služi kvarčni pesek, AFM (aktivni filtrirni medij), diatomejska zemlja, kartuše ipd. Pri nas se najpogosteje uporabljajo peščeni filtri, ki ob minimalnem časovnem vložku zagotavljajo dobro filtriranje vode. Pri dobrem pretoku vode se večina umazanije nabere v filtru. Čistilna naprava naj dnevno deluje 6 do 10 ur, saj bomo le tako zagotovili zadostno filtriranje vode. 

Delce umazanije, ki kljub filtraciji še ostajajo v bazenu, odstranimo:

Ročni sesalec priključimo na sesalni priključek ali neposredno na skimer. Sesalec je sestavljen iz rebraste plavajoče cevi, ščetke in teleskopske palice. Odvisno od velikosti bazena in onesnaženosti tal traja sesanje od 10 do 30 minut. Namesto ročnega sesanja se lahko odločimo za polavtomatski bazenski sesalec, ki ga poganja bazenski filter. Sesalec se samodejno premika po dnu in stenah bazena in jih v nekaj urah očisti. Najenostavnejša možnost so avtomatski bazenski sesalci, ki imajo vgrajen lasten električni pogon za premikanje in lastno filtrirno napravo. Vsi avtomatski sesalci imajo elektroniko, pri kateri se lahko odločamo za programe delovanja, boljši pa si tudi zapomnijo obliko bazena in ustrezno prilagodijo delo.

Zelo pomembno je redno čiščenje grobih mrežic v skimerjih in prelivnih kanalih, grobih filtrov v obtočni črpalki ter kompenzacijskih bazenov pri prelivnih bazenih. Te namreč preprečujejo grobi umazaniji vstop v filter, lahko pa se hitro zapolnijo in zmanjšajo ali celo ustavijo pretok vode in tako onemogočijo filtracijo vode.

Pranje filtra naj se izvede vsaj enkrat mesečno oz. zmeraj, ko tlak naraste za 50% od delovnega. To je vidno na manometru, ki je nameščen na filtrski posodi. Kako izvedemo pravilni postopek pranja filtra, si oglejte na tem posnetku: