Za doseganje kristalno čiste in neoporečne bazenske vode je vodo potrebno vzdrževati z bazenskimi preparati. Najpomembnejše je ločevati vzdrževanje bazena/opreme in vzdrževanje vode. Pri vzdrževanju vode govorimo o trajnem doseganju kemično neoporečnosti vode. Pri tem sta pomembna dva parametra: pH vrednost vode ter vsebnost dezinfekcijskega sredstva. Ph vrednost je potrebno držati v območju 7,0-7,4, klor pa med 0,3 in 0,6. Klor pa ni edino dezinfekcijsko sredstvo. Poznamo še druge, kot npr. aktivni kisik in brom

Testiranje vode je osnovna naloga pri vzdrževanju vode. Govorimo o merjenju parametrov, kar je potrebno izvajati enkrat tedensko, oziroma ob vročih dneh in po večjih padavinah še pogosteje. Namen merjenja je ugotavljanje trenutne vrednosti pH in vsebnosti dezinfektorja. Če te vrednosti niso v mejah normale, jih moramo ustrezno prilagoditi (npr znižati pH s pH-minus in dodati klor). Kako pravilno merimo te parametre preverite pa na naslednji povezavi.

OPOZORILA:

  1. Bazenskih preparatov se med seboj NE meša. Pri dodajanju v bazen jih je potrebno dodajati v enournem razmiku.
  2. Bazenskih preparatov NE dodajate direktno v bazen, ampak vedno v skimer. Za varno vzdrževanje vode namreč obstajajo navodila, ki je potrebno upoštevati. Preparatov se nikoli ne dotikajte z roko, vedno uporabljajte rokavice in zaščitno masko.

Vzdrževanje bazena in bazenske opreme

Vsak lastnik bazena mora poskrbeti za pravilno nego bazenske vode, kar mu zagotavlja brezskrbno veselje pri uporabi bazena. 

Za fizično pripravo vode skrbi filtrirna naprava. Kot filtrirni medij v filtrirni napravi lahko služi kvarčni pesek, AFM (aktivni filtrirni medij), diatomejska zemlja, kartuše ipd. Pri nas se najpogosteje uporabljajo peščeni filtri, ki ob minimalnem časovnem vložku zagotavljajo dobro filtriranje vode. Pri dobrem pretoku vode se večina umazanije nabere v filtru. Čistilna naprava naj dnevno deluje 6 do 10 ur, saj bomo le tako zagotovili zadostno filtriranje vode. 

Delce umazanije, ki kljub filtraciji še ostajajo v bazenu, odstranimo:

Ročni sesalec priključimo na sesalni priključek ali neposredno na skimer. Sesalec je sestavljen iz rebraste plavajoče cevi, ščetke in teleskopske palice. Odvisno od velikosti bazena in onesnaženosti tal traja sesanje od 10 do 30 minut. Namesto ročnega sesanja se lahko odločimo za polavtomatski bazenski sesalec, ki ga poganja bazenski filter. Sesalec se samodejno premika po dnu in stenah bazena in jih v nekaj urah očisti. Najenostavnejša možnost so avtomatski bazenski sesalci, ki imajo vgrajen lasten električni pogon za premikanje in lastno filtrirno napravo. Vsi avtomatski sesalci imajo elektroniko, pri kateri se lahko odločamo za programe delovanja, boljši pa si tudi zapomnijo obliko bazena in ustrezno prilagodijo delo.

Zelo pomembno je redno čiščenje grobih mrežic v skimerjih in prelivnih kanalih, grobih filtrov v obtočni črpalki ter kompenzacijskih bazenov pri prelivnih bazenih. Te namreč preprečujejo grobi umazaniji vstop v filter, lahko pa se hitro zapolnijo in zmanjšajo ali celo ustavijo pretok vode in tako onemogočijo filtracijo vode.

Pranje filtra naj se izvede vsaj enkrat mesečno oz. zmeraj, ko tlak naraste za 50% od delovnega. To je vidno na manometru, ki je nameščen na filtrski posodi. Kako izvedemo pravilni postopek pranja filtra, si oglejte na tem posnetku:

Vzdrževanje bazenske opreme in čiščenje bazena

Za doseganje kristalno čiste in neoporečne bazenske vode je vodo potrebno vzdrževati in čistiti bazen. Nekoliko drugačni pa so postopki za vzdrževanje bazena in pripravo na prezimovanje oz. sezonski zagon. Več o tem preberite na spodnjih povezavah:

  1. Vzdrževanje in čiščenje bazena
  2. Priprava bazena na zimo
  3. Priprava bazena na sezono