Bazen običajno zgradimo zaradi lastnega zadovoljstva - zaradi uživanja v vodi ali zdravega življenja. Lahko bi rekli, da je bazen v prvi vrsti družaben kraj, saj se v in ob njem v prostem času zbiramo in družimo s prijatelji in sorodniki.

Namen in oblika bazena

Oblika in velikost bazena sta pomembni takrat ko se odločamo, v kakšne namene bomo bazen uporabljali in seveda tudi ob vključitvi bazena v okolje vrta in hiše. Klasične so kvadratne, pravokotne, okroglo-elipsaste ali ledvičaste oblike. Lahko pa je bazen povsem nepravilne, razgibane oblike. Popolnoma po želji.
Kot drugo, moramo vedeti kakšna je namembnost bazena. Če ga bomo uporabljali tudi za rekreacijo, bomo to skušali doseči z obliko. Takšni bazeni so običajno daljši in ožji, njihova globina pa je 1,5 m in več. Bazeni s poudarjenimi programi vodnih in zračnih masaž (s slapovi, padajočo vodo, vodnimi curki, zračnimi gejzirji, masažnimi šobami in podobno) so namenjeni predvsem uživanju v vodi in so lahko popolnoma nepravilnih oblik. Običajno niso globlji od 1,5 m. Če pa bi bazen radi uporabljali tudi za skakanje, je potrebno predvideti, kakšno skakalnico bi radi imeli in temu prilagoditi velikost in globino bazena. V zadnjem času pa se vedno več ljudi odloča za bolj naravno možnost – plavalni ribnik, ki je sestavljen iz plavalnega in čistilnega dela. Plavalni del služi kopanju in plavanju, v čistilnem delu pa so zasajene rastline, ki so potrebne za vzdrževanje in čiščenje vode. Pri plavalnih ribnikih je zelo pomembno pravo razmerje med enim in drugim delom, pravilno kroženje vode in pravilna zasaditev.

Zakonske zahteve

Tukaj je potrebno ločiti notranje in zunanje bazene.

Pri notranjih bazenih se gradbeno dovoljenje običajno uredi kar v sklopu celotnega objekta, v katerem bo bazen grajen. Podrobnejše informacije o tem boste dobili pri vašem arhitektu ali upravni enoti.

Pri zunanjih bazenih pa je pomembno predvsem kakšnih dimenzij bo bazen, ki ga boste postavili. Bazeni do površine 30 m2 in globine 1,35 m se kvalificirajo kot nezahtevni objekti. Za nezahtevne objekte sicer potrebujemo gradbeno dovoljenje, vendar ni potrebna projektna dokumentacija, kar zadevo zelo poenostavi. Za večje bazene je postopek nekoliko bolj zapleten. Glede podrobnosti se je najboljše pozanimati na vaši upravni enoti.

Varnost otrok

Pri načrtovanju bazena je zelo pomembno, da ne pozabimo na varnost otrok, ki so potencialni uporabniki bazena. Zato je priporočljivo, da za bazen izberemo lokacijo na kateri nam bodo otroci v večini časa na očeh. Za varnost otrok pa lahko poskrbimo tudi na druge načine. Najučinkovitejši in najpomembnejši je ta, da jih čim prej naučimo plavati. Poleg tega lahko v bazen namestimo alarm, ki se oglasi v primeru, ko kdo pade v bazen. Zelo učinkovito je tudi preprečevanje dostopa do bazena z varnostnim prekrivalom (na primer roleto), bazensko streho, ograjo ali podobnim.

Izbira lokacije

Bazen je objekt, ki ga lahko postavimo na prostem, ob hiši, v vrtu, na vikendu, na strehi stanovanjskega bloka in seveda tudi v bivalnem prostoru.
Zunanji prostor bomo izbrali glede na to, kje je poleti najbolj sončno, prostor pa je po možnosti v zavetrju, odmaknjen od pogledov z ulice in hkrati dovolj blizu hiše. Načrtovati je potrebno tudi primerno bazensko ploščad, ki se bo razprostirala okoli bazena in bo namenjena sončenju, sedežni garnituri, primernemu vstopu v bazen in izstopu iz njega. Zelenje, ki ima mnogo listja ali semen, v bližini bazena pa seveda ni priporočljivo.

Prostor, ki ga namenimo za bazen je lahko zelo skromen. Klasični družinski bazeni so običajno veliki od 6,0 x 3,0 m pa tja do 10,0 x 5,0 m. Vse pa je odvisno od razpoložljivega prostora in namena uporabe bazena. Pred začetkom gradnje bazena je pomembno preveriti statiko tal, saj bazen predstavlja kar veliko obremenitev (1,5t/m2 pri 1,5 m globokem bazenu). In glede na to je potrebno predvideti ustrezno izvedbo temeljev in bazenske školjke.

[Not a valid template]