Objavil(-a) remax / Uncategorized / 0 Komentarjev

Back to school and back to pool!

September je tukaj in poletje se počasi izteka. Prepričani smo, da nam bodo tudi jesenski meseci prinesli nekaj toplih dni, da se bomo lahko razvajali in sproščali v bazenu na domačem vrtu. Tako, kot ste se šolarji pripravljali, da ponovno sedete nazaj v šolske klopi, pa je z jesenjo potrebno malo več pozornosti nameniti tudi bazenu.

Krajši dnevi in daljše noči bodo prinesle nekoliko nižje temperature kar pomeni, da se bo tudi bazenska voda hitreje ohladila in počasneje segrela. Zato, v kolikor bi bazen radi uporabljali še vsaj kakšen mesec predlagamo, da si omislite ogrevanje vode. To lahko izvedete s pomočjo električnih grelcev, solarnih celic ali toplotnih črpalk. Več o tem, na kakšne načine ogreti vodo in o prednostih posameznega ogrevalnega sistema pa lahko preberete tudi TUKAJ.

Jesensko vreme sicer velja tudi za nekoliko bolj nestanovitno, padavine so lahko zelo pogoste. In prav po padavinah oziroma nevihtah je pomembno, da preverite kakšna je pH vrednost vode, obenem pa morate poskrbeti, da bo količina dezinfekcijskega sredstva zadostna. Priporočljivo je, da v teh mesecih, ki prihajajo, to počnete, kot rečeno po vsaki nevihti, ter 2-3 krat tedensko. Ob nevihtah lahko v bazensko vodo nanese tudi ostalo umazanijo, kot je listje in podobno, zato so možnosti za nastanek alg večje.  

Alge načeloma zdravju niso nevarne, je pa kopanje v takšnem bazenu neprijetno, zaradi spolzkih tal in sten bazena pa lahko pride tudi do kakšnega padca. Za preprečitev njihovega nastanka je tako spet pomembna primerna in zadostna količina dezinfekcijskega sredstva. Dodatno pa je priporočljivo, da vodi dodamo še sredstvo, ki preprečuje, da bi se alge sploh začele razvijati – to sta Desalgin ali Desalgin Jet.

V kolikor preventiva ni učinkovita oziroma ni izpeljana v pravem času, pa še nasvet, kako se alg znebiti, ko enkrat dejansko nastanejo. Najprej uravnajte pH vrednost, nato pa izvedite šok kloriranje s Chlorifix granulat. Na koncu dodajte še sredstvo proti nastajanju alg Desalgin ali Desalgin Jet. Črpalka naj medtem deluje ves čas in neprekinjeno, dokler voda ne bo popolnoma bistra. Po tem je priporočljivo pranje filtra. Kako to storite lahko preverite TUKAJ.

Se pa boste številnim neprijetnostim ob slabšem vremenu izognili, če si omislite bazensko streho. Ne samo, da bo preprečila vnos umazanije ob nevihtah in padce otrok in živali v vodo, s kombinacijo ogrevanja bazenske vode boste kopalno sezono podaljšali na vso leto in se v njem kopali tudi, ko bo zunaj snežilo.