Objavil(-a) remax / Novice / 0 Komentarjev

Letošnje poletje pišite novo zgodbo

Sonce, voda in svež zrak. Tri stvari, ki bodo vaše poletje naredile nepozabno in edinstveno. Bazen na domačem dvorišču vam bo prinesel dobro voljo in razpoloženje obenem pa bo to, če boste želeli, postal kraj, kjer boste z družino in prijatelji preživljali večino prostega časa.

Voda velja za naravno zdravilo saj se v njej sprostimo, telesu pa privoščimo neobremenjeno razgibavanje, ki pripomore k premagovanju stresa. V vodi se vaša teža zmanjša, posledica tega je sprostitev mišic, vezi in celotnega gibalnega aparata. Sklepi in vezi so razbremenjeni, mišična napetost v vodi popušča, bolečina in omejena gibljivost počasi izginjata. Smo vas prepričali, zakaj morate imeti lasten bazen?

Gradnja bazen

Za najprimernejši čas vgradnje bazena velja pomlad, ki je tik pred vrati. Seveda je bazen mogoče postaviti tudi v drugih letnih časih, dolžina gradnje oz montaže pa je odvisna od zahtev strank in tipa izbranega bazena. Ta sicer običajno traja med 4 in 30 dni, najhitreje pa so končani poliestrski in montažni bazeni. Gradnja zidanih ter betonskih bazenov pa traja nekoliko dlje, saj so zanje potrebna gradbena dela, ki veljajo za bolj zapletena.

Če si torej na domačem vrtu želite grajenega bazena, potem v prvi vrsti potrebujete primeren prostor. Ta mora biti dovolj velik, dobro pa je tudi, da je poleti tam dovolj sonca in da vlada brezvetrje.  Sicer mora lokacija nujno imeti električni priključek in odtok za odpadno vodo. Nič pa ne bo narobe, če boste imeli možnost napeljave priključka za vodo v strojnico. Predno se spustite v gradnjo bazena je potrebno narediti še analizo konfiguracije tal, ki upoštevajo nosilnost tal. Bazen namreč predstavlja kar veliko obremenitev.

Kakšne so prednosti grajenih bazenov?

Odlikujejo jih predvsem dolga življenjska doba in kakovost. A vendar, da bo temu res tako je njegovo gradnjo potrebno prepustiti strokovnjakom, ki bodo poskrbeli za pravilno izvedbo in s tem zagotovili, da bo bazen dolgo služil svojemu namenu. Med prednosti lahko štejemo tudi dejstvo, da so zelo prilagodljivi glede na posameznika – poljubne oblike in velikosti, raznoliki materiali. »Obvezna« oprema pri tovrstnem bazenu pa je pravzaprav samo izolacija bazena za vodotesnost in filtrirna naprava. Za povečanje udobja pa je sicer na voljo še veliko dodatne opreme.

Ostali tipi bazenov

Grajeni bazeni niso edini, ki jih poznamo. Na trgu najdemo še montažne, poliestrske (keramične, karbonske, …), iz nerjaveče kovine, … Sicer pa je v zadnjem času mogoče opaziti povečano zanimanje za Endlesspool bazene. Ti so namreč v kombinaciji s plavalnim tokom Fastlane idealni za pripravo na triatlon, krepitev mišic in sklepov, ali pa preprosto za druženje z družino. Odlikujejo jih majhne dimenzije, zelo dober plavalni tok in enostavnost vzdrževanja.

Redno vzdrževanje bazena je izrednega pomena

Dosledno vzdrževanje bo bazenu zagotovo podaljšalo življenjsko dobo. In to so stvari, o katerih je potrebno razmišljati že pred nakupom, saj ta po sebi ni dovolj. Pri vzdrževanju si lahko pomagamo s filtrirno napravo, bazenskim sesalcem, bazensko vodo pa vzdržujemo tudi z dezinfekcijskimi sredstvi in sredstvi za preprečevanje alg. Vzdrževanje vode še večina uporabnikov bazenov vedno dela ročno, čeprav so sistemi za avtomatsko vzdrževanje tudi že zelo pogosti. Pri vsakem bazenu pa je nujno potrebno nadzorovati in regulirati tudi pH vrednost vode in opravljati dezinfekcijo, če želimo, da je kvalitetna in primerna za kopanje.

Ja, nakup bazena prav gotovo spada med tiste večje družinske investicije vendar je ob dejstvu, da bo namakanje v intimi postalo del vaših vsakodnevnih užitkov, neprecenljivo. Morda pa boste tudi vi ta občutek spoznali že kaj kmalu.