Objavil(-a) remax / Uncategorized / 0 Komentarjev

Motna voda v bazenu.

Kljub redni in zadostni dezinfekciji vode se lahko kaj hitro zgodi, da le-ta postane motna in izgubi bistrost. To je zagotovo znak za alarm, zato je potrebna večja previdnost oziroma pozornost. Vzroka za takšno spremembo sta običajno dva, in sicer:

  1. voda ni pravilno vzdrževana.
  2. V vodi so mikro delci, ki jih filter ne more očistiti oziroma izločiti.

Da ugotovimo dejanski vzrok motne vode je najprej potrebno narediti analizo, ki jo lahko opravimo z analizatorjem. Če je razlog za motno vodo nepravilno vzdrževanje potem priporočamo, da najprej uravnate pH vrednost, ki se naj giblje med 7,0 in 7,4 ppm. Sledi šok kloriranje s Chlorfix granulatom, ki bo preprečil nadaljnji razvoj glivic, bakterij in virusov v vodi. Ker je pH nevtralen in ker ne vsebuje apnenca, po razgradnji ne bo puščal sledi, vendar pa se je potrebno zavedati, da kopanje v tem času ni priporočljivo, zato šok kloriranje izvedite zvečer. Nadalje, potrebno je vzdrževati tudi vrednost klora, in sicer med 0,3 in 0,6, kar vam bo uspelo s pomočjo Bayrol Complete ali počasi topnih tablet VariTab. 

Kot rečeno, pa se večkrat zgodi, da vzrok za motno vodo tiči drugje – v vodi se nahajajo mikro delci, ki jih filter sam od sebe ne more izločiti, zato v tem primeru običajno uporabimo sredstvo za kosmičenje, ki pa ga lahko doziramo preventivno ali le ob nastanku motne vode. V tem primeru je najprej potrebno uravnati pH/Cl vode. Del teh nečistoč lahko odstranimo tudi s sesalcem. Če imate bazen s peščenim filtrom potem priporočamo, da vodi dodate sredstvo za bistrenje, in sicer Quickflock Super, ki bo v nekaj urah odstranilo vse majhne delce in zbistrilo vodo. V primeru, da za dezinfekcijo uporabljate aktivni kisik priporočamo Superflock, ki obenem na bazenu uničuje tudi železne in bakrene obloge, pri uporabi kartušnih filtrov pa vodi dodajte Bayrol Superklar.

Pri čiščenju pa si lahko pomagate tudi z naslednjimi produkti:

  • Čistilna ščetka. Preveri TUKAJ
  • avtomatski sesalec RV 4400. Preveri TUKAJ
  • ročni sesalec ocean Vac DeLuxe. Preveri TUKAJ

*POZOR: Pri dodajanju flokulantov mora črpalka delovati vsaj 12 ur!

Kaj pa, če je voda motna, stene bazena pa so postale grobe?

Če ena težava spremlja drugo potem je zelo verjetno, da se na stenah bazena nabira apnenec. V tem primeru predlagamo, da obloge s tal in sten najprej skrtačite s čistilno ščetko, nato pa odvečno umazanijo posesate ročno s sesalno ščetko ali pa avtomatsko z vodnim sesalcem. V kolikor apnenca ni mogoče mehansko odstraniti bo iz bazena potrebno izpustiti vso vodo in obloge sčistiti s čistilom Deliclean, ki je primerno za PVC in keramične obloge. Nikar pa po postopku ne pozabite površine temeljito sprati z vodo. Da se vam težava ne bi ponavljala pa priporočamo, da takoj po ponovnem polnjenju bazena z vodo dodate Calcinex, ki preprečuje izločanje in kopičenje kalcija ter drugih kovin v bazenu. S tem se boste izognili tudi poškodbam mehanskih delov filtrirnega sistema in zagotovili zadostno pretočnost cevi.

Sedaj, ko ste vse to uredili pa vas čakata uživanje in relaksacija v lastnem bazenu. Ekipa podjetja Remax vam želi čim bolj prijetno in brezkrbno kopalno sezono!