Zunanji bazeni

Zunanji bazeni so bazeni, ki jih večinoma uporabljamo v poletnem času, pozimi pa jih pravilno pripravimo na mraz, zaščitimo in pustimo tako do pomladi. Pri normalnih pogojih so primerni za uporabo od maja do septembra. Kopalno sezono lahko podaljšamo z vgradnjo toplotnih izmenjevalcev in prekritjem bazena s pregrinjali ali streho.

Bazen je možno opremiti z vso razpoložljivo dodatno opremo, kot npr. protitočna plavalna naprava, masažna naprava, razsvetljava, naprave za avtomatsko uravnavanje kemične kvalitete bazenske vode,.... Poleg tega lahko bazen opremimo še s tobogani, skakalnimi deskami, deročo reko, slapovi,...

Način gradnje je poljuben - poliestrski, zidani, betonski, montažni. Lahko so prostostoječi ali vkopani, grajeni s prelivnim robom ali skimmerjem.

Ob gradnji zunanjega bazena priporočamo izbiro dovolj sončne lege, ki naj bo blizu hiše, saj bo družina ob bazenu prebila velik del poletnega prostega časa.

Notranji bazeni

Pogosto klimatski pogoji naše geografske širine ne dovoljujejo celoletne uporabe zunanjih bazenov, zato se lahko odločimo za izgradnjo notranjega bazena. Takšni bazeni so uporabni celo leto. Opremljeni so z napravami za stalno ogrevanje vode in zraka ter napravami za zmanjševanje vlažnosti zraka v bazenskem prostoru (razvlaževalnimi sistemi).

Notranji bazeni so običajno zidani ali betonirani, manj pogosto poliesterski ali montažni. Lahko so grajeni s prelivnim robom (gladina do roba bazena) ali skimmerjem (gladina do polovice skimmerja - cca 10 cm pod robom bazena). Opremljeni so z osnovno bazensko opremo in možnostjo vgradnje dodatne opreme - ogrevanje, protitok, vodne igre, masažne šobe, gejzirji.

Razlika v izvedbi med zunanjimi in notranjimi bazeni

Osnovna razlika med njimi je, da notranji bazeni potrebujejo v prostoru razvlaževalni klimatski sistem, ostala oprema je pri obeh tipih bazenov primerljiva. Seveda pa se v notranjem bazenu lahko kopamo vse leto. Posebej uporabne so izvedbe notranjih bazenov, pri katerih lahko v toplih dneh odpremo eno ali dve steni prostora in tako bazen povežemo z vrtom.

Bazenski razvlaževalni klimatski sistem

Bazenski razvlaževalni klimatski sistem je naprava, ki uravnava primerno temperaturo in vlažnost zraka v prostoru. S pravilno delujočim ogrevanjem, prezračevanjem in izolacijo bazenskega prostora ustvarimo okolje, podobno prijetni poletni klimi ob zunanjem bazenu, in preprečimo prekomerno vlažnost prostora.

[Not a valid template]