Objavil(-a) remax / Novice / 0 Komentarjev

Pripravite bazen na novo kopalno sezono

Zima je mimo in bazen je potrebno pripraviti na novo kopalno sezono.

Če boste zagon opravili sami, smo Vam pripravili kratek opis postopka.

Priprava bazena na kopalno sezono

Najprej Vam priporočamo, da sestavite vse spoje v filtrskem sistemu, namestite nazaj vse zimske ventile in preverite, ali ni pozimi nastala kakšna poškodba sistema. Preverite tudi elemente v bazenu (skimerji, …), ali so v redu in imajo prosto pot za delovanje.

Če ste se odločili menjati vodo v bazenu, nadaljujte tukaj, če pa boste obdržali isto vodo, pa nadaljujte pri naslednjem odstavku. Zaprite ventile skimerjev in sesalne šobe, ventil talnega odtoka pa naj bo v položaju »odprto«. Ročico šestpotnega ventila prestavite v funkcijo »praznjenje« (vaste) in vklopite črpalko. Voda se bo pričela prazniti. Zaradi lažjega čiščenja Vam priporočamo, da istočasno čistite stene bazena, saj se kasneje umazanija posuši. Ko je bazen prazen oz. črpalka več ne posesa preostale vode v bazenu, le-to izklopite in počistite bazen do konca. Preden boste v bazen natočili svežo vodo, celoten bazen dobro sperite in posesajte ostanke čistil z bazena. Bazen napolnite s svežo vodo.

Ko vse to opravite, ali če boste obdržali isto vodo, dajte filter na pranje*. Po postopku pranja filtra preklopite šestpotni ventil na filtriranje in vklopite črpalko. Preverite pH vrednost vode in jo po potrebi uravnajte s sredstvi pH minus ali pH plus. Nato opravite šok kloriranje s klorom v prahu – Chlorifix (navodila za šok kloriranje so na embalaži klora v prahu – Chlorifix). Ob celotnem postopku dodajanja sredstev za vzdrževanje vode naj bo črpalka filtrirnega sistema vklopljena. Filtrska črpalka naj prvi teden dela več ur dnevno kot običajno (predlagamo 10-12 ur), prav tako pa bolj pogosto izvajajte pranje filtra (po potrebi – merilec tlaka v filtru). Po tem času nastavite delovanje filtra na normalen program in vzdržujte vodo kot običajno.

Bazen je sedaj pripravljen za novo sezono, želimo Vam mnogo užitkov pri uporabi.

* Pranje filtra:

  • izklopite črpalko filtra;
  • prestavite ročko na šestpotnem ventilu v položaj pranje (backwash);
  • vklopite črpalko filtra za pribl. 2-3 minute oz. po potrebi (poglejte okence na šestpotnem ventilu);
  • izklopite črpalko in prestavite ročico na šestpotnem ventilu v položaj izpiranje (rinse);
  • vklopite črpalko za približno 30 s;
  • izklopite črpalko in prestavite ročico šestpotnega ventila na filtriranje.