Objavil(-a) remax / Uncategorized / 0 Komentarjev

S savnanjem do boljšega počutja!

V hladnejših mesecih, ki prihajajo, je savnanje ena najbolj priljubljenih oblik sproščanja, ki si ga lahko privoščite doma. Vse, kar potrebujete je prostor, velik vsaj 4 m2 (primerno za dve osebi), kamor jo boste postavili.

Poznamo več vrst savn. V slovenskih domovih je najpogosteje moč najti finske in infrardeče. Razlog za to so predvsem dostopna cena, enostavnost vgradnje in dejstvo, da zanjo ne potrebujete veliko prostora – to je sicer pogojeno s številom uporabnikov. V kolikor želite doma vgraditi parno savno, pa je dobro, da o tem razmišljate že prej, pri načrtovanju oziroma gradnji, saj je nekoliko bolj kompleksna in je zanjo potreben tudi odtok, kamor se steka voda.

Da se boste lažje odločili, katera je prava za vas, vam bomo v nadaljevanju predstavili najpogostejše in najbolj priljubljene. Ljudje se največkrat odločajo za finsko savno, ki velja tudi za najbolj vročo. Temperatura lahko doseže do 80 – 100 °C, vlažnost pa od 5 do 10 %. Uporabljamo jo izmenjujoče, po uporabi pa je priporočljiv počitek, ki ga lahko kombinirate s hladnim tušem ali knajpanjem. Priporočeno je, da jo uporabljate največ 15 minut, z več ponovitvami. Seveda je čas uporabe odvisen od počutja posameznika.

V turških savnah se temperatura zraka običajno giblje med 40 in 50 °C, vlažnost pa med 80 in 100 %. Ti dve postavki sta prilagodljivi, saj ju lahko uravnavate glede na počutje.

Infrardeča, ki prav tako velja za eno bolj priljubljenih, pa se od zgoraj naštetih razlikuje predvsem po tem, da predhodno segrevanje ni potrebno, saj na naše telo vpliva globinsko. Najvišja dosežena temperatura v prostoru je med 40 in 60 °C, vlažnost pa 45 %. V njej lahko preživite do 30 minut in je primerna za uvajanje v savnanje, ob tem pa ima veliko terapevtskih učinkov, kot so hitrejše okrevanje po poškodbah, lajšanje bolečin, izboljšanje presnove, razstrupljanje, pospešena poraba kalorij, lepotilni učinki na koži, regulacija imunskega sistema, … Je pa izločanje strupov v infrardeči savni glede na čas, ki ga preživimo v njej, večje, kot v klasičnih savnah.

Vzdrževanje je izrednega pomena!

Ob pravilnem vzdrževanju lahko savna dočaka tudi do 10 let ali več! Dobra novica je, da nam to ne bo vzelo zelo veliko časa. Pri turških savnah je priporočljivo, da približno dvakrat letno očistimo generator, saj s tem preprečimo ustvarjanje mikroorganizmov. Pri finski savni pa je vsaj enkrat letno potrebno na novo zložiti kamenje v peč, saj sčasoma razpade.

Preden se odpravite savnati je dobro, da stopite še pod tuš. Tako boste v savno vstopili čisti, z rjuho ali brisačo pod telesom pa poskrbeli, da bo les vpil manjšo količino potu. S tem si boste prihranili delo, lesu pa podaljšali življenjsko dobo. Poleg rednega čiščenja je potrebno poskrbeti še za dezinfekcijo. Priporočljivo je, da se dezinficirajo vse sedalne in ležalne površine. Obenem bodite pozorni, da bodo čistila, ki jih boste uporabljali namenska in za savno.