Objavil(-a) remax / Novice / 0 Komentarjev

Z uporabo filtra do bistre bazenske vode.

Zahvala za čisto in kakovostno bazensko vodo gre predvsem črpalkam in filtrom, ki veljajo za enega najpomembnejših delov bazenske opreme. Pravzaprav bi lahko rekli, da predstavljajo kar srce bazena. Za brezhibno bazensko vodo je namreč pomembno, da je bazenski filter vzdrževan, kot je to potrebno in da lahko črpalka skrbi za nemoteno pretakanje vode prek njega.

Če ste lastnik bazena, ali če to nameravate postati, potem verjetno veste, da poznamo več vrst filtrov za bazene. Delimo jih glede na:

  • tehnologijo filtriranja,
  • način priklopa,
  • velikost.

Stranke se občasno odločijo za že sestavljene, kar pomeni, da ga kupite v kompletu s črpalko, še vedno pa pri bazenu najpogosteje omenjamo peščenega in kartušnega. Ne glede na to, za kakšnega se odločite pa je potrebno izbrati primerno močnega in zmogljivega za bazen, ki ga imate. Prav tako je pomembno, da filtrirna črpalka obratuje dovolj časa.

Katerega izbrati?

  1. Peščeni filter

Za peščeni filter se običajno odločimo takrat, ko imamo večji bazen in ko želimo zmanjšati potrebo po dodajanju kemikalij v vodo. Peščeni filter je zasnovan tako, da črpalka vodo vleče iz bazena in jo tlači skozi pesek, nato pa jo očiščeno vrne nazaj v bazen. V pesku ostanejo delci do velikosti 50 mikronov, s pomočjo flokulantov pa tudi do 10 mikronov. Tovrstni filtri lahko skupaj s črpalko delujejo brez postanka več tednov, posledično pa potrebujejo manj vzdrževanja, tudi njegovo čiščenje je enostavno in hitro.

Filtrirni pesek je potrebno redno prati oz.menjati. Priporočamo tedensko pranje filtra in menjavo vsake 3-5 let. Več informacij o menjavi peska v filtru in njegovem čiščenju lahko preberete TUKAJ

Sicer pa je pri filtriranju skozi peščeni filter pomemben čas filtracije. Hitrost filtracije mora biti prilagojena, saj v primeru, da je previsoka, pesek nečistoč ne more zadržati in jih izpere nazaj v bazen. Predpisi pravijo, da naj pretok skozi peščeni filter v družinskih bazenih ne bi presegal 50 m3/uro, pri javnih bazenih pa 30 m3/uro. Kako dolgo naj obratuje filtrska črpalka je odvisno od več dejavnikov: pretoka črpalke, velikosti bazena, števila kopalcev, velikosti filtra, količine in tipa filtrirnega medija, oddaljenosti in višinske razlike od bazena, …

Pri peščenih filtrih poznamo različne filtrirne medije: žgani kremenčev pesek, aktivni filtrirni medij AFM (t.i. polarizirano steklo) in diatomejsko zemljo. Slednja je naravnega izvora, njena ključna značilnost pa je, da lahko zadrži velike količine umazanije.

 

Kakšen pretok je sicer potreben za vaš bazen lahko izračunate zelo preprosto, po naslednji formuli, pri kateri morate poznati pretočno moč črpalke:

Trajanje filtracije = volumen v m3 / pretok.

Primer za 30 m3 bazen:

  • pri pretoku črpalke 6 m3/h; 30/6 = 5 h; črpalka naj deluje vsaj 5 ur.
  • pri pretoku 12 m3/h; 30/12 = 2,5 h; črpalka naj deluje vsaj 2h 30 min.

Opomba: večja oddaljenost filtrske črpalke od bazena zmanjšuje pretočno moč.2

 

        2. Kartušni filter

Na drugi strani pa imamo prej omenjene kartušne filtre, ki se pogosteje uporabljajo pri manjših bazenih. Njihova prednost, v primerjavi s peščenimi, je predvsem v kompaktnih dimenzijah in enostavnem vzdrževanju. Kartušo menjamo hitreje, brez večjih težav. Prav tako v prid kartušnim filtrom govori kvaliteta filtracije, ki je praviloma višja kot pri peščenih. Da pa je temu tako, je potrebno izbrati dovolj zmogljivega in velikega.

Kartuše so lahko narejene iz različnih materialov, kot so posebni papirji, sintetično blago ali poliester, polipropilen, poliamid, … Filtrirajo lahko delce tudi do 20 mikronov. Med slabosti tovrstnega filtra lahko štejemo dejstvo, da je postopek pranja daljši kot pri peščenih.

Priporočamo redno pranje kartušnih filtrov, vsaj tedensko, ter menjavo kartuše vsaj enkrat letno.

 

Zmogljivost 

Kot smo že omenili zgoraj, je zmogljivost filtrov odvisna predvsem od njihove velikosti, če pa imate peščenega, pa še od količine peska. Prav zaradi tega je pomembno, da pri načrtovanju bazena razmišljamo tudi o filtru. Pri tem je potrebno upoštevati velikost bazena in predvideno obremenitev oziroma število kopalcev ter dejstvo, da bi se voda v bazenu morala zamenjati v 8 – 10 urah. Pri domačih plavalnih bazenih je število uporabnikov, in s tem obremenitev bazenske vode, precej manjše kot pri javnih bazenih, zato lahko uporabimo manjši filter, ki ima manjšo kapaciteto filtriranja. Vseeno pa ima tudi pri domačih bazenih uporaba zmogljivejšega filtra precej prednosti. Zaradi večjega premera je filtrirna površina večja, menjava pa ni tako pogosta.

Priporočljivo je, da se o izbiri in nakupu filtra posvetujete s strokovnjaki. Zato smo vam za vsa dodatna vprašanja in pojasnila na voljo na 02 300 00 70 ali na [email protected].