Objavil(-a) remax / Uncategorized / 0 Komentarjev

Notranji bazen za nepozabno zimsko izkušnjo.

Klimatski pogoji in geografske značilnosti pogosto ne dovoljujejo uporabe zunanjega bazena. Zaradi tega se številni odločajo za izgradnjo notranjega. Takšni bazeni so lahko uporabni skozi vso leto. Tudi v dneh, kot so sedaj, z nižjimi temperaturami, dež pa ne pojenja.

Vsekakor se je potrebno zavedati, da obstajajo določene razlike med zunanjimi in notranjimi bazeni. Na kaj je potrebno biti še posebej pozoren pri gradnji notranjega bazena?

Za vgradnjo v notranje prostore so primerne vse oblike in vrste bazenov, se pa ljudje iz naših izkušenj najpogosteje odločajo za betonirane in nekoliko redkeje za montažne ter poliestrske. Notranji bazeni so izdelani enako kot zunanji, osnovna razlika je ta, da je pri notranjih bazenih nujno potrebno poskrbeti tudi za primeren razvlaževalni sistem.

Temu delu je potrebno nameniti posebno pozornost, saj je zaradi bazenske vode v zraku ogromno vlage. Strankam priporočamo razvlaževalni klimatski sistem, ki pravzaprav predstavlja napravo, ki istočasno skrbi za uravnavanje primerne temperature in vlažnosti v prostoru. Z uporabo takšnega sistema preprečimo prekomerno vlažnost, obenem pa ustvarimo okolje, ki je podobno prijetni poletni klimi ob zunanjem bazenu. Uravnavanje vlage v prostoru je izjemno pomembno tudi zaradi preprečevanja slabega počutja in razvoja plesni ter drugih organizmov, ki ogrožajo zdravje. Ker pa so ti sistemi lahko zelo veliki, je nanje dobro misliti prej, ob načrtovanju gradnje notranjega bazena.

Zelo priporočljivo je, da notranji bazen pokrivamo. Uporabimo lahko različne vrste pokrival, napogostejša pa sta solarno pregrinjalo in roleta.  Zakaj, boste rekli. Funkcija solarnega pregrinjala je, da ohranja toploto, onemogoča izhlapevanje vode, ščiti pred vdorom umazanije, predvsem pa preprečuje izhlapevanje bazenske kemije – zaradi česar boste prihranili in imeli kvalitetnejši zrak. Vse te funkcije (in še več) ima tudi plavajoča roleta, ki se lahko navija v jašku pod vodno gladino ali nad/ob bazenu. Več o pregrinjalih, vrstah in njihovih funkcijah si lahko preberete TUKAJ.

Priporočamo, da je prostor, v katerem se nahaja bazen, dobro toplotno izoliran. Na tla predlagamo, da položite keramične ploščice, saj so dovolj trpežne in odporne proti vlagi, udarcem ter obrabi. Priporočamo tudi talno ogrevanje, da bo celotna izkušnja še boljša.

Seveda pa ne moremo mimo ogrevanja bazenske vode. Svetujemo ogrevanje s toplotno črpalko, lahko pa ogrevamo tudi s solarnimi kolektorji ali centralnim sistemom, seveda, če je dovolj močan.

Notranje bazene, tako kot zunanje, lahko opremimo z dodatno opremo, ki bo povečala ugodje – vse od razsvetljave pa do masažnih šob, fontan. Več o tem lahko preberete tudi TUKAJ.